Zoeken
  • De Kinderboekenconsulent

Schrijven met kinderen - het jonge kind

Zoals beloofd in mijn vorige blog zal ik deze keer tips geven over schrijven met kinderen. Juist nu we binnen zitten vanwege het Corona-virus en de meeste kinderen niet naar school gaan is het goed om met kinderen te schrijven. Natuurlijk oefenen ze op die manier de taal waarin ze schrijven, maar creatief schrijven doet zo veel meer! Het schrijven van een eigen verhaal of gedicht kan de kinderen helpen bij het uiten van hun emoties, juist in deze vervreemdende tijden. Daarnaast geloof ik persoonlijk sterk in de kracht van creatie. Iets (in dit geval een tekst) maken vanuit niets, iets wat helemaal uit je eigen hoofd komt en wat je vervolgens met de wereld kunt delen; iets waar je trots op kan zijn!


Voor ik over ga tot het geven van concrete tips voor het schrijven met jonge kinderen nog een tip: schrijf op papier. Ook de oudere kinderen die prima overweg kunnen met een computer en waarschijnlijk sneller typen dan schrijven. Wanneer je schrijft met pen en papier krijg je meer inzicht in je eigen schrijfproces. Als je een woord wil vervangen zul je het moeten doorstrepen in plaats van deleten. Hierdoor zie je na afloop op welke plekken je wat harder moest nadenken en waar de zin juist vanzelf kwam. Ook heeft een vel papier geen spelling controle, je zal dus wellicht iets harder en meer bewust moeten nadenken tijdens het schrijven. Als je klaar bent en tevreden kun je je tekst altijd nog eens in het 'net' schrijven, eventueel op de computer. Voordeel daarvan is dan weer dat je het meerdere keren kunt uitprinten en kan opsturen (of mailen natuurlijk) naar trotse grootouders en andere familieleden die een zelfgeschreven verhaal of gedicht vast met veel enthousiasme zullen verwelkomen.


Schrijven met jonge kinderen

Ook met jonge kinderen die nog niet zelf kunnen schrijven kan je een verhaal maken. Schrijven is namelijk meer dan geschreven taal. Schrijven is vertellen, een beeld oproepen bij je 'lezer', schrijven is uiteindelijk niets meer en niets minder dan communicatie.

Een kleuter is prima in staat een verhaal te vertellen. Op school doen ze dit regelmatig wanneer ze tijdens een kringgesprek iets mogen vertellen over de avonturen die ze in het weekend of tijdens de vorige avond beleefd hebben.

Je kan simpelweg met je kleuter gaan zitten en beginnen met het maken van een verhaal. De kleuter gaat zijn/haar verhaal tekenen en vertellen, jij schrijft in korte zinnen mee. Het voordeel aan deze manier van een verhaal schrijven is dat je kind alle vrijheid heeft om zelf met een onderwerp te komen. Zijn of haar ideeën zeggen waarschijnlijk veel over het idee dat hij/zij heeft bij het begrip 'verhaal'. Bovendien kunnen er thema's naar boven komen waarvan je geen idee had dat juist dat in dat koppie was blijven hangen. Of er volgt het zoveelste verhaal over dinosaurussen en voor je het weet zit je te zwoegen op de namen van al die beesten...

Je kan het onderwerp ook een beetje meer sturen of inkaderen. Een goede manier om dit te doen is door te beginnen met het samen lezen van een prentenboek. Lees het boek en ga daarna eens in gesprek over de thema's uit het boek. Je kunt tijdens dit gesprek al in korte zinnen of steekwoorden meeschrijven met je kind. Na het vertellen gaat je kind zijn/haar verhaal tekenen en schrijf jij de tekst erbij. Je kan bijvoorbeeld aan de hand van Speeltuin van Mies van Hout of (zeer actueel) Wij gaan op Berenjacht van Helen Oxenbury en Michael Rosen in gesprek over op reis gaan. Waar ga je naar toe? Wat zie je onderweg allemaal? Zijn er dingen spannend? Of moeilijk? Heb je zin om aan te komen op de plek van bestemming? Vertel ook vooral over je eigen ervaringen (een tripje naar de supermarkt is vast heel anders dan een tripje met je kind naar een speeltuin) zodat het geen interview is maar een gesprek.


Laat je kind gerust verschillende blaadjes gebruiken om op te tekenen, op die manier krijg je genoeg bladzijdes om een boekje mee te maken. Wanneer het verhaal klaar is kun je de tekeningen op een groter vel papier plakken en de tekst er onder schrijven of de tekst er in de tekening bij schrijven. Bundel de velletjes en maak er een boekje van. Dit kan heel simpel door de tekeningen tussen twee vellen gekleurd papier te leggen en deze samen te nieten. Een mooie tekening en natuurlijk de naam van je kind op de kaft en klaar! Ook hier kun je een activiteit van maken: kijk samen eens goed naar de boeken die je in de kast hebt staan. Hoe zien die er uit? Is er een afbeelding op de voorkant? Wat staat er allemaal aan tekst op de voorkant? Staat er ook tekst op de achterkant? Misschien is er een foto van de auteur op de achterkant? En natuurlijk kun je er voor kiezen om er meer werk van te maken, wat dikker karton als kaft, een leeslintje er tussen, schutbladen; alles is mogelijk!


Veel schrijfplezier! Deel het eindresultaat gerust door te mailen naar kinderboekenconsulent@gmail.com of door De Kinderboekenconsulent te taggen op Instagram (@dekinderboekenconsulent ) of Facebook (De Kinderboekenconsulent)

Volgende week: Schrijven met kinderen - het schoolkind


Met dank aan het boek Werken met Taaldrukken ervaringen en ideeën (1993) onder redactie van Lucie Visch, Mirjam Zaat en Marleen Claessens. Voor deze blog een bron van inspiratie.


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven