Zoeken
  • De Kinderboekenconsulent

Helden

Vandaag is het internationale vrouwendag. Om dat te vieren hier een lijstje met 10 (of eigenlijk 11) van mijn favoriete sterke vrouwelijke (hoofd)personages uit kinderboeken.


Matilda uit Matilda door Roald Dahl De bekende boekwurm uit het boek van Roald Dahl is slim, creatief en heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Ze staat sterk in haar schoenen, ondanks haar ouders en de Bulstronk. Haar grappige manieren om de lastige volwassenen in haar leven terug te pakken hebben mij vroeger regelmatig hardop doen lachen.


Ronja uit Ronja de Roversdochter door Astrid Lindgren Stoere Ronja pakt alles aan. Als haar vader haar waarschuwt voor de gevaren van het bos besluit Ronja dat ze dan maar het beste kan oefenen met die gevaren. Ze doorkruist de wilde rivier en springt over de Helleput. Ze staat voor wie ze is en wat ze wil, ook als dat betekent dat ze een lange tijd in de Berengrot moet leven, weg van haar familie.


Hasse uit Hasse Simonsdochter door Thea Beckman Hasse trekt haar eigen plan. Ze weet de man die haar eerder redde van handtastelijke veedrijvers te redden van de doodstraf door met hem te trouwen. Als hij later hoofdman wordt van een troep huurlingen staat Hasse naast hem. Ze is zijn gelijke, in het vechten en in het aansturen van de groep ruwe mannen.


Hermelien Griffel en Professor Minerva Anderling uit de Harry Potter serie door J.K. Rowling

Hoewel er zeker nog meer sterke vrouwelijke personages in de Harry Potter boeken te vinden zijn (Ginny, Luna, Tops, Molly) zijn deze twee mijn persoonlijke favorieten. Hermelien die zich niet schaamt voor haar liefde voor leren en met haar kennis meer dan eens de situatie weet te redden. Die zichzelf opzij zet om haar ouders te beschermen en dapper en hard vecht tegen Voldemort en zijn volgelingen. Professor Anderling die drie tovenaarsoorlogen weet te overleven, Zweinstein bestuurt nadat ze haar goede vriend Perkamentus verliest en daarnaast het toonbeeld is van een strenge maar rechtvaardige leerkracht.


Madelief uit de Madelief boeken van Guus Kuijer Met de ondeugende Madelief beleef je gegarandeerd avonturen. Ze heeft een grote fantasie en neemt haar vrienden mee in haar spel. Ze is niet bang om op onderzoek te gaan, hoe groot of klein het avontuur ook is.


Meggie uit Hart van Inkt door Cornelia Funke Net als Hermelien en Matilda is ook Meggie gek op boeken. Haar vader blijkt over een gave te beschikken waarmee hij personages uit boeken echt tot leven kan laten komen tijdens het voorlezen. Ooit heeft hij per ongeluk een enorme schurk uit een boek tot leven gelezen. Deze schurk ontvoert Meggie en haar vader. Na een eerste ontsnapping zit Meggie uiteindelijk zonder haar vader in de cel. De schurk ontdekt dat Meggie dezelfde gave heeft als haar vader en wil dat ze zijn compagnon uit het boek Hart van Inkt leest. Meggie is niet bang en bedenkt een plan om de schurk te verslaan.


Marguerite uit Jonkvrouw door Jean-Claude van Rijckegem en Pat van Beirs

Marguerite is de erfgename van Vlaanderen. Ze dient zich te gedragen als een jonkvrouw maar heeft daar helemaal geen zin in. Ze haalt kattenkwaad uit, leert zwaardvechten en zit op haar paard als een man. Wanneer ze het niet eens is met haar vaders keuze voor een toekomstige echtgenoot regelt ze zelf dat ze met een ander kan trouwen. Marguerite is pittig, eigenwijs, koppig en sterk. Ze staat voor wat ze wil en is bereid daar letterlijk voor te vechten.


Jehanne uit Jehanne door Simone van der Vlugt

In Jehanne horen we het verhaal over Jeanne d'Arc van Jehanne zelf. We leren het meisje achter de legende kennen. Jehanne is dapper, vol vertrouwen en weet met succes een heel leger te leiden. We zien dat zelfs de grote helden angst en twijfel kennen en dat dat ze niet minder sterk maakt.


Charlotte uit Op weg naar vrijheid door Pam Muñoz Ryan

Charlotte groeit op als enig meisje in een weeshuis vol jongens. Wanneer haar beste vriend geadopteerd wordt besluit ze weg te lopen. Verkleed als jongen weet ze werk te vinden als staljongen voor de paarden van een postkoetsbedrijf. Ze leert mennen en is een succesvol koetsier. Wanneer ze door een trap van een paard aan één oog blind wordt leert ze opnieuw te rijden en wordt ze opnieuw een succesvolle koetsier. Ze blijft zich verkleden als man en is als Charlie Eénoog de eerste vrouw die stemt, dankzij haar vermomming, ruim vijftig jaar voor de invoering van vrouwenkiesrecht in Amerika.


Otje uit Otje door Annie M.G. Schmidt Otje kan met dieren praten en helpt zo haar vader en zichzelf te overleven wanneer ze moeten rondtrekken als hij zijn baan als kok kwijt raakt. Ze bleven samen allerlei avonturen waarin Otje meer dan eens met de oplossing voor een probleem komt. Otje is grappig, eigenwijs, creatief en koppig. Net als haar vader kan ze soms heel driftig worden, maar dit gebeurt eigenlijk alleen als ze iets onrechtvaardig vindt.21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven