Zoeken
  • De Kinderboekenconsulent

Binnen met een boek, deel 2

Bijgewerkt op: 23 mrt. 2020

Vorige week deelde ik tips om 'anders' te lezen. Omdat we voorlopig nog wel even binnen zitten met z'n allen (binnen dus, #blijfinuwkot) zijn hier opnieuw drie tips om anders te lezen!


Bouwen maar! Lego, Duplo, Playmobill, blokken, plastic beestjes, barbies; het kan allemaal gebruikt worden om een verhaal na te bouwen. Je kan er voor kiezen om het hele verhaal in één scène te vangen of juist verschillende taferelen te bouwen. Vervolgens kan je foto's maken van je bouwwerk en zo een eigen verhaaltje maken. Ook leuk: je foto(s) naar een vriend/familielid sturen en hem of haar laten raden welk verhaal je hebt gebouwd. Kijk voor inspiratie eens op http://www.thebricktestament.com/ (wanneer je dit met je kinderen wil bekijken is het aan te raden om eerst zelf het verhaal te bekijken, niet alle Bijbelverhalen zijn geschikt voor jonge kinderen). Door zelf een verhaal na te bouwen oefenen kinderen begrijpend lezen en samenvatten. Ze zullen immers op zoek moeten naar de hoofdgedachte van de tekst en moeten beslissen welke elementen uit het verhaal essentieel zijn en dus gebouwd moeten worden.


Luisterboeken en hoorspelen

Je kan gemakkelijk je eigen luisterboek maken door jezelf op te nemen (met een telefoon of computer) wanneer je voorleest. Je kan zelfs live voorlezen, bel je oma/buurman/neefje/klasgenoot en lees hem of haar voor. Vooral grootouders zijn blij met voorlezende kleinkinderen! Wanneer je kinderen nog te jong zijn om zelf te lezen (of wanneer ze 'gewoon' voorlezen saai vinden) kunnen jullie je eigen hoorspel maken. Jonge kinderen kunnen dan de geluiden maken terwijl jij voorleest. Afgelopen week kwam Liza Slootman van het instagramaccount @planeetkunst op hetzelfde idee en zij heeft hele handige tips gedeeld. Kijk dus vooral even op haar account (https://www.instagram.com/planeetkunst/) voor de tips, voorbeelden van door haar volgers gemaakte hoorspelen en sowieso voor dagelijkse creatieve opdrachten voor jou en je kind(eren)!


Poëzieposters

In Nederland zijn ze in vrijwel alle lokalen Nederlands van middelbare scholen te vinden: de poëzieposters van stichting Plint. Deze stichting brengt poëzie en beeldende kunst samen in verschillende producten. Jullie kunnen ook zelf een poëzieposter maken! Leuk om voor je raam te hangen en zo je buren een hart onder de riem te steken in deze vreemde dagen. Kinderen kunnen zelf een gedicht schrijven (volgende week zal ik een blog plaatsen over schrijven met (jonge)kinderen) of een mooi gedicht uitzoeken. Er zijn prachtige poëziebundels gericht op kinderen. Zelf ben ik groot fan van het werk van Edward van de Vendel, zijn laatste bundel Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt - gedichten waar je wat aan hebt is voorzien van prachtige illustraties door Martijn van der Linden. Ook zijn er verschillende verzamelbundels te koop, bijvoorbeeld het redelijk recente Langs de lange lindelaan, samengesteld door Romy en Arie Boomsma. Ook de producten van Plint zijn een bron van inspiratie, kijk dus zeker ook eens op hun website www.plint.nl voor ideeën! Als jullie een mooi gedicht gekozen hebben heb je enkel nog een groot vel papier en verf/tekenmateriaal nodig. Schrijf je gedicht op het vel en maak er een tekening bij die volgens jou bij het gedicht past. Dit kan een vrij letterlijke illustratie zijn (je tekent iets dat in het gedicht voorkomt) of meer een sfeer-weergave met meer abstracte kleuren en vormen. Tip: schrijf het gedicht met een lichtgekleurd vetkrijtje en gaat daar overheen met ecoline (niet geschikt voor hele jonge kinderen, die vlekken gaan werkelijk nergens uit) je zal de tekst op magische wijze zien verschijnen!


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven