Zoeken
  • De Kinderboekenconsulent

Binnen met een boek

Het Corona virus heeft grote invloed op de wereld. Hier in België zijn de scholen gesloten en de kinderen zo veel mogelijk thuis. Extra veel tijd om te lezen dus! De Kinderboekenconsulent heeft tips om net even anders te lezen, omdat lezen meer is dan een boek alleen.


Boeken en film

Veel boeken zijn verfilmd, maar de films zijn nooit precies hetzelfde als het boek. Samen kun je op zoek naar de overeenkomsten en de verschillen tussen de twee. Probeer eens na het lezen van een boek een tekening te maken van een personage of omgeving, kijk daarna de film en kijk of jouw ideeën een beetje overeenkomen met die van de filmmakers! Of probeer een boek samen te vatten, welke elementen uit het verhaal zijn zo belangrijk dat ze zeker weten in de film moeten zitten? Zitten ze ook daadwerkelijk in de film? Ga op zoek naar de verschillen tussen boek en film, waarom zijn die verschillen er denk je? Had jij dingen anders gedaan als je een film had moeten maken van het boek? Je kan ook zelf een filmpje maken over een boek, maak een korte boek-trailer door tekeningen te maken, te vloggen of een stop-motion animatie te maken. Kijk ook eens op https://vlogboek.wordpress.com de website van Jörgen Apperloo, leerkracht Nederlands op een middelbare school in Nederland, voor inspiratie!


Bordspellen Spelletjes spelen is hartstikke leuk en er zijn prachtige bordspellen te koop. Een middag spelletjes spelen hoeft al lang niet meer te bestaan uit Monopoly, Scrabble en Rummikub. Er zijn een hoop bordspellen waarin een verhaal centraal staat of waarin je zelf een verhaal moet verzinnen. In die laatste categorie kun je denken aan Dixit, Mysterium, Storycubes, Nonsense en Blackstories. Allemaal spellen waarin de spelers aan de hand van afbeeldingen of kernwoorden een verhaal(tje) moeten verzinnen. Daarnaast zijn er spellen waarin het verhaal van het spel leidend is voor het spelverloop. De speler maakt keuzes die het verhaal beïnvloeden en zo kom je verder in het spel. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde 'Adventure by Book' spelletjes van de bekende spellen uitgever 999games. Dit zijn stripboeken waarbij de keuzes die de lezer maakt bepalen welke bladzijde vervolgens gelezen moet worden. Deze boekjes zijn vanaf ongeveer 12 jaar te spelen. Voor jongere kinderen (7+) is het spel De Schatzoekers van de Kuala-Archipel te koop. Dit spel werkt hetzelfde als de stripboeken, maar waar je de boeken slechts in je eentje kunt spelen kan De Schatzoekers met maximaal vier spelers gespeeld worden. Voor oudere kinderen (15+) is het spel Sherlock Holmes Consulting Detectives ook een aanrader. Niet alle edities zijn al in een Nederlandstalige versie verkrijgbaar, dus je kan er ook voor kiezen een Engelstalige variant aan te schaffen en zo direct ook je Engels bij te spijkeren!


Reading challenges Zogenaamde 'reading challenges' ken ik persoonlijk vooral uit de Young Adult wereld, maar het principe is toepasbaar op elk genre boeken. Tijdens een reading challenge lees je in een bepaalde tijd (een maand, een jaar) boeken volgens bepaalde 'prompts'. Dit zijn voorwaarden waar een boek aan moet voldoen om te 'tellen' voor de challenge. Zo kan een prompt zijn 'een boek met minimaal 100 pagina's' of 'een boek met een blauwe omslag'. Maar ook 'een boek over een onmogelijke liefde' of 'een boek met een verhaal dat zich afspeelt in het bos'. Sommige challenges focussen zich meer op de auteur. Een bekende challenge is de 'Reading Women' challenge waarbij de deelnemers enkel werk van vrouwelijke auteurs lezen met prompt als 'een schrijfster uit Zuid-Amerika' of 'een schrijfster met een niet blanke huidskleur'. Vaak zijn er Instagram accounts van de organisator/bedenker van de challenge waar deelnemers in de comments tips voor titels bij bepaalde prompts kunnen uitwisselen. Soms zijn er zelfs speciale websites en forums waar deelnemers elkaar digitaal kunnen ontmoeten. Een van mijn persoonlijke favorieten is de Magical Readathon, georganiseerd door een youtuber genaamd Bookroast die op haar kanaal voornamelijk YA en Harry Potter boeken bespreekt. Tijdens de Magical Readathon lezen deelnemers prompts die geïnspireerd zijn op de wereld van Harry Potter. Een uitgebreide uitleg kun je vinden op de website www.magicalreadathon.com (in het Engels). Op 1 April zal een nieuwe readathon starten dus doe vooral gezellig mee! Je kan natuurlijk ook binnen je gezin of met vrienden een reading challenge bedenken. Verzin je eigen prompts en vertel elkaar over de boeken die je leest.


80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven